Posted on

Lån utan säkerhet

Det finns många olika typer av låneformer att välja mellan när du ska ansöka om ett lån. Många av dessa är framtagna för större investeringar, t.ex. bolån och billån. Andra är framtagna för mindre utgifter där du behöver finansiell hjälp, t.ex. SMSlån och privatlån. Lånen kan i många fall delas upp i två kategorier, där vissa lån kräver säkerhet och andra inte.

Att låna med säkerhet är något som har blivit mycket vanligt och som är obligatoriskt när du vill ta ett billån, båtlån eller bolån. Däremot finns det inga krav på säkerhet när du vill ta ett privatlån. Av denna anledning har privatlån blivit både uppskattade och populära hos den svenska befolkningen. De är enkla att ansöka om, smidiga att använda och har schyssta lånevillkor för ränta och återbetalningstid. Här kommer vi att berätta mer om lån utan säkerhet, hur de fungerar och vilka för- och nackdelar som finns.

Skriva på avtal för lån

Vad är ett lån utan säkerhet?
Ett lån utan säkerhet är helt enkelt ett lån där du inte lämnar in någon pant för att få lånet beviljat. Tittar vi på bolånet eller billånet är det bostaden eller bilen som fungerar som pant. Om det skulle vara så att låntagaren inte har möjlighet att betala tillbaka lånet i tid, har banken rätt att gå in och använda bostaden eller bilen som återbetalning.

Väljer du att ansöka om ett privatlån, blancolån, mikrolån, snabblån eller SMSlån behöver du inte lämna någon säkerhet för lånet. Det räcker alltså gott och väl med att du kan uppvisa en taxerad inkomst som banken känner sig trygg med. Säkerhet för privatlån kan i vissa fall användas om du vill ansöka om ett större belopp, men då på eget initativ och inte som krav från låntagaren.