Posted on

Ta lån för att köpa en bostad

Det finns speciella lån för att köpa en bostad, så kallade bolån. När du tar ett bolån behöver du en kontantinsats på 15 procent av bostadens värde. Bolånet kan maximalt täcka 85 procent av bostadens värde. Hur mycket pengar du har möjlighet att låna för en bostad avgörs av en rad olika faktorer som exempelvis levnadskostnader samt andra lån och krediter.

Att köpa en bostad är en stor affär och det är inte sällan som människor behöver ta ett lån för att kunna köpa ett boende. När det kommer till bostadsköp är det oftast mycket pengar det handlar om. Därför är det betydelsefullt att du kollar upp vissa saker innan du ska köpa ditt nya boende. Det är bland annat viktigt att du tar reda på vad du faktiskt har råd med innan du börjar att leta efter ett nytt boende. Det finns olika lånekalkyler som du kan använda för att få ett hum om vad du har möjlighet att låna och har råd med. Sedan är nästa steg att skaffa ett lånelöfte innan du börjar med att gå på olika visningar.

Skaffa ett lånelöfte
Ett lånelöfte är ett slags förhandsbesked på hur mycket pengar du skulle kunna få låna av banken. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är ett färdigt lån. Ett lånelöfte är kostnadsfritt att ansöka om och det gäller oftast i sex månader. Du kan ansöka om lånelöftet på nätet och få svar direkt.

Ha koll på vardagsekonomin
Det är betydligt enklare att göra ett bra bostadsköp om du är förberedd och har vetskap om hur mycket pengar som du har möjlighet att låna. Din vardagsekonomi påverkas av att du tar ett bostadslån, speciellt om du behöver amortera mycket. Det är alltid viktigt att göra en ekonomisk kalkyl för att se att din ekonomi klarar av att du lånar pengar och vilken summa.

Bolånetak i Sverige
I Sverige finns det ett så kallat bolånetak vilket gör att du endast kan ta ett bolån som täcker 85 procent av bostadens totala värde. Det betyder att du exempelvis får låna 850 000 kronor om bostaden kostar en miljon. Resterande belopp behöver du själv betala som kallas kontantinsats. Det bästa är att ha pengar till kontantinsatsen. Om du har en god ekonomi finns det möjlighet att låna även till kontantinsatsen. Dessa lån har dock oftast en högre ränta än vad bolånet har eftersom det ofta är lån utan säkerhet.

Faktorer som avgör storleken på lånet
Hur mycket pengar som du får möjlighet att låna till en bostad beror på en rad olika faktorer. Dina levnadskostnader spelar en stor roll. Lånesumman påverkas även av vilka framtida levnadskostnader som du kommer att ha i och med det nya boendet. Bostadens omkostnader påverkar låneutrymmet. Om du äger andra fastigheter, som ett fritidshus, påverkar det också hur mycket pengar du ha möjlighet att låna. Om du ska bo tillsammans med någon kan ni få låna mer pengar.